top of page

Hoe werkt EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Technique en is beter bekend als 'tappen'. Het is een bijzonder krachtige, helende techniek die gebaseerd is op de oude kunst van acupunctuur in combinatie met de moderne psychologie.
 

Bij EFT maak je gebruik van de kracht van woorden om op onbewust niveau blokkades en beperkingen los te laten en er ondersteunende gedachten en overtuigingen voor in de plaats te zetten. Verder werkt het tappen als een zogenaamd ‘anker’ mechanisme waarmee de positieve intentie in het systeem wordt verankerd.
 

Hoe werkt dit?

We hebben allemaal een bewustzijn en een onderbewustzijn. De verhouding tussen beide is 10% (bewust) tot 90% (onderbewust)!
Het onderbewustzijn werkt als een super computer. In het opslaggeheugen van die computer zijn allerlei gegevens ‘gedownload’. Men is als het ware geprogrammeerd op basis van de perceptie en ervaringen uit het verleden. In het hier en nu kunnen die programma's worden geactiveerd, zodat men snel kan reageren op een bepaalde situatie. Echter, een reactie op basis van ervaringen uit het verleden is niet altijd passend in een situatie in het hier en nu. Simpelweg omdat op zeer jonge leeftijd de programmering is gestart.

Een andere mogelijkheid is dat men vast komt te zitten in bepaalde gedragspatronen waar men zich niet bewust van is. Bijvoorbeeld; niet in staat zijn grenzen aan te geven, het vergelijken van zelf met anderen, perfectionistisch ingesteld zijn, de lat heel hoog leggen (bewijsdrang), de controle moeten houden, enz. Deze patronen kunnen je vast zetten, je ervan weerhouden je hart te volgen, een burn-out veroorzaken,.
 

Veel voorkomende beperkende overtuigingen zijn;

  • Ik ben niet goed genoeg

  • Ik ben niet mooi (slecht zelfbeeld)

  • Ik ben niet slim

  • Niemand houdt van mij

  • Ik zal nooit slagen

  • Dit is niet voor mij (maar voor alle anderen)

  • Niets zal ooit veranderen.

Deze beperkende overtuigingen komen van ons denken en zijn gebaseerd op informatie gedownload in het verleden (meestal in onze kindertijd en of vroege tienerjaren).

Deze overtuigingen kunnen gemakkelijk ongedaan gemaakt worden en vervangen door ondersteunende, liefdevolle overtuigingen.
 

Hoe ziet een EFT sessie eruit?

 

Allereerst wordt bepaald welk onderwerp in de sessie zal worden behandeld (de zogenaamde probleemstaat). Ik help je om het onderwerp zo specifiek mogelijk te maken.

 

In de eerste reeks van tappen wordt er op de zijkant van de hand getapt; de zogenaamde karate chop. In 3 zinnen wordt de probleemstaat erkend en tegelijkertijd begonnen met het proces van zelfacceptatie en zelf vergeving.

 

De tweede reeks wordt gebruikt om de emoties rond de probleemstaat te uiten. Het tappen op de meridianen ondersteunen het proces van loslaten omdat door het tappen energie blokkades worden opgelost. Voor veel mensen is dit de eerste keer dat ze benoemen hoe ze zich echt voelen (in de veilige nabijheid van de coach) in plaats van te handelen en te reageren op een sociaal aanvaardbare of verwachte manier. Na deze reeks voelen de meeste mensen al een enorm gevoel van bevrijding. Het loslaten is begonnen!

 

De derde reeks is wat ik noem de neutraliserende staat, waar ik je help om je los te koppelen van de verhalen (waarheid) van een ander, je energetisch los te maken van het verleden en het los laten van beperkende overtuigingen. Dit los laten en ontkoppelen helpt je om vanuit een neutrale staat te reageren in plaats vanuit een overweldigend gevoel van (misplaatste) emotie.

 

In de laatste reeks installeren we nieuwe / andere, ondersteunende overtuigingen. Dit deel is erg leuk want alles is mogelijk! Samen vinden we de woorden om jouw ideale leven met oneindige mogelijkheden te beschrijven en in het systeem te verankeren.

 

Middels EFT worden overtuigingen op celniveau doorheen het hele systeem losgelaten. Tijdens de sessie krijgen letterlijk alle onderdelen van het systeem de opdracht om alle beperkende overtuigingen, negatieve gedachten en negatieve energie los te laten. Wanneer ze zijn losgelaten zullen ze binnen de context van de probleemstelling nooit meer terug komen. Door deze aanpak ervaar je direct verlichting.

bottom of page